Aproximem-nos a «L’illa…»

Aproximació

L’obra està formada per una sèrie de vint relats i dos epílegs precedits cadascun d’ells per frases de diferents autors que resumeixen el rerefons de cada història. El conjunt presenta el testimoni social d’històries quotidianes (o potser no tant) de la crisi o les crisis personals derivades de la fractura social, dels oblidats, de personatges peculiars, de maníacs, de marginats, de pares, de mares, d’infants, de records, de desesperança, d’esperança. La tècnica utilitzada és la de mostrar només una part emergent de la història, com l’iceberg de Hemingway, com el realisme brut de Carver, com l’art de molts autors que es converteixen en referents. Això ho he intentat fer amb una escenografia i un llenguatge que s’allunya de la duresa que narren els contes. El llenguatge com a trampa, o com a excusa per a crear bellesa des del drama.

És un retrat col·lectiu de vocació universal, majorment emmarcat en la dècada que ens ha tocat viure, però amb un rerefons intemporal, que tracta de les petites coses que acaben magnificades per una decisió o per un gir en l’esdevenir. Les vides anònimes són així, fins que un dia s’obren pas a les pàgines de successos.

Del llibre, Miquel Àngel Llauger, escriptor, traductor i crític, ha escrit: «Una mirada reposada, feta de paraules càlides, cap a les dones i els homes que viuen als marges de la societat, dels afectes, de la raó.»

Igualment, Xisco Rotger, periodista i crític, apuntava: «J. M. Vidal-Illanes transforma retalls de diaris en odissees interiors dels éssers humans. Som dins d’una gàbia. I l’autor sap on és la clau.»

El resultat es completa amb un missatge implícit d’esperança, del fet que tot pot ser diferent de com es recull a molts dels relats perquè, sovint, la decisió de com fem front a les adversitats depèn de la nostra actitud davant els problemes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s